Mieszkańcy Okinawy rzadziej chorują na choroby przewlekłe, w
tym raka i zaburzenia kardiologiczne, w porównaniu z obywatelami innych części
globu. To w tym miejscu naszej planety najwięcej osób przekracza setny rok
życia. Dlaczego Okinawę nazwano wyspą długowieczności?
Mieszkańcy wyspy kierują się w życiu kilkoma ważnymi
zasadami. Opierają swoją dietę na roślinach, prowadzą aktywny tryb życia, niezależnie
od wieku ćwiczą sprawność umysłową, nie przepracowują się, dbają o relacje,
spędzają czas na łonie natury, kultywują wdzięczność, szukają w życiu pasji, która
pomaga im określić cel życia.
Dieta mieszkańców Okinawy jest bardzo różnorodna. Stulatkowie
z Okinawy jedzą regularnie ponad 200 różnych produktów, włączając w to
przyprawy. 80 procent ich diety stanowią produkty roślinne i tylko 20 procent
ryby i mięso wieprzowe naturalnego pochodzenia. Dziennie spożywa się tutaj
nawet 10 porcji warzyw, 10 porcji pełnych ziaren i 3-4 owoców, zwracając uwagę
na ich zróżnicowanie kolorystyczne! To tutaj występuje największe spożycie tofu
(sfermentowana soja) przypadające na jednego mieszkańca. Kiszona soja zawiera
bardzo dużo izoflawonów, które kontrolują gospodarkę hormonalną. Bardzo
popularne są fasola i bataty, zawierające dużo flawonoidów (przeciwutleniacze)
i węglowodanów złożonych. Często stosowaną przyprawą jest kurkuma- kolejny
bardzo silny przeciwutleniacz, stosowany w naturalnych terapiach nowotworowych.
Miejsce białka zwierzęcego z powodzeniem zajmuje fasola.
Dzięki temu mieszkańcy wyspy długowieczności nie trują swoich organizmów
zbędnym tłuszczem i toksycznymi składnikami, hormonami i antybiotykami. Warto
zaznaczyć, że fasola posiada zdolności przeciwutleniające, obniża zły
cholesterol i podwyższa stężenie dobrego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i
poprawia perystaltykę jelit.
Zdrowotności okinawskiej diety dopełnia picie herbaty sanpin,
będącej połączeniem zielonej herbaty z jaśminową. Ten cudowny napój obniża
ryzyko ataków serca, wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi,
ma działanie oczyszczające i moczopędne oraz pomaga redukować stres.
Warto dodać, że mieszkańcy Okinawy się nie przejadają. Jedzą
tyle, żeby po odejściu od stołu czuć lekki niedosyt. Takie podejście sprzyja
lepszemu trawieniu i nie przeciąża organizmu.
Istotnym elementem, obok zróżnicowanej, roślinnej i
naturalnej diety, życia Japończyków zamieszkujących Okinawę jest codzienny
ruch. Ich aktywność ruchowa często nie jest intensywna, większą wagę przypisuje
się systematyczności. Popularnymi formami ruchu są: tai chi, joga, gigong,
spacery oraz prace działkowe.
Obok aktywności ruchowej i zdrowego odżywiania bardzo ważne
jest również nastawienie do życia. Na wyspie kultywuje się wdzięczność i szuka
pasji, która pomaga odnaleźć sens życia. Dużą wagę przywiązuje się do
utrzymywania serdecznych relacji z innymi. Okinawianie regularnie biorą udział
w zajęciach prowadzonych w domach kultury, angażując się w różne grupowe czynności.
Poza wymienionymi już sposobami mieszkańców japońskiej wyspy
na wieczność warto opisać jeszcze jeden. Sposobem na zachowanie długowiecznego
życia jest także ćwiczenie mózgu- podsuwanie mu nowych bodźców, by mógł
funkcjonować na wysokich obrotach. Popularne są krzyżówki, sudoku, gry
logiczne, szachy, czytanie książek, a nawet kolorowanie kolorowanek i
malowanie!
Podsumowując- przeprowadźmy się pod japoński równik, a
będziemy żyć wiecznie J Żartuje, ale na pewno warto zaczerpnąć trochę przykładu z
mieszkańców Okinawy. W osiągnięciu długowieczności mogą pomóc różnorodna dieta,
bogata w przeciw utleniacze, ruch- najlepiej na łonie natury, przyjazne
kontakty społeczne, rozwój duchowy i umysłowy oraz rozsądnie dawkowanie pracy.
Zdjęcie: David Mcclain, National Geographic
Komentarze
Prześlij komentarz